“Saya bukannya orang yang sabar seperti Adibah” – Kem4tian Adibah Noor buat Ustaz Kazim rasa malv

KEMATIAN Allahyarham Adibah Noor pada Sabtu lalu memberi kesan kepada ramai orang terutama teman-teman rapat yang sudah lama mengetahui sakit dihidapinya.

Ramai terkejut, kerana selama ini tidak ramai tahu dia sebenarnya menghid4p k4nser ov4ri, termasuklah ahli keluarganya sendiri.

Namun, sudah tertulis akan suratan takdir untuk dia meninggalkan dunia sebuah pentas ujian ini bagi menemui maha pencipta, Allah SWT pada Sabtu lalu.

Ramai yang hadir ketika pengkebvmian Adibah.

Percaya atau tidak, ramai orang sayang Adibah.

Saat kematiannya sehinggalah jenaz4h dibawa ke tanah perkuburan, beliau diiringi ratusan rakan taulan.

Malah, kematian yang antara sebab berpunca daripada kanser ovari dirahsiakannya selama ini turut menyentuh hati pendakwah selebriti Ustaz Datuk Mohd Kazim Elias.

Sifat Adibah, 52, yang merahsiakan sakitnya itu menyebabkan Ustaz Kazim berasa malu atas kesabaran artis itu.

“Kita kenal Adibah Noor seorang yang sihat selama ini apabila melihat di kaca televisyen. Tiba-tiba sahaja dia menjadi kurus sebelum meninggal dunia.

“Rasa satu tamparan buat saya. Saya malu dengan Allah dan dengan arwah sebab dia sakit tidak ada seorang pun yang tahu. Jika ada pun (orang tahu) arw4h minta supaya tidak ceritakan kepada orang lain.

“Berbeza dengan saya… satu dunia tahu saya sakit. Saya belum jatuh tahap orang yang sabar seperti Adibah. Dia senyap dan tutup mulut. Dia merahsiakan tahap kesihatannya selama ini,” kata beliau dalam satu sesi perkongsian di laman sosial.

Ini satu pengajaran buat saya supaya menjadi sabar. Sakit itu kita simpan sebagai rahsia. Jika arw4h boleh buat begitu kenapa kita tidak?

DATUK MOHD KAZIM ELIAS

PENDAKWAH SELEBRITI

Kazim melihat tindakan arwah Adibah merahsiakan tentang sakitnya itu sebagai satu pengajaran buat semua pihak untuk lebih bersikap sabar, sesuatu perkara yang dituntut dalam Islam.

Dalam masa sama, Kazim juga mengulas sakit yang dialaminya selama ini sebagai satu ujian buat dirinya apabila ia menjadi bualan ramai.

“Ini satu pengajaran buat saya supaya menjadi sabar. Sakit itu kita simpan sebagai rahsia. Jika arwah boleh buat begitu kenapa kita tidak?

Kazim menunjukkan bahagian lvka yang dialami akibat s4kit m1steri.

“Saya tak mahu cerita s4kit saya menjadi vir4l, tetapi apa boleh buat. Tidak salah untuk memberitahu tentang sakit yang dial4mi kepada teman rapat dan orang yang boleh membantu. Ini satu ujian buat saya,” ujarnya.

Ustaz Kazim sebelum ini pernah berkongsi cerita beliau mengal4mi s4kit misteri sejak 1997 dan tidak pernah mengetahui puncanya meskipun sudah mendapat pelbagai jenis rawatan.

Akib4t perbuat4n sih1r itu, Kazim sering mengal4mi luk4-luk4 pada beberapa bahagian tubuhnya seperti muka dan kaki.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook KakiCincau

Sumber:Mstar via AppleHijau.Com

Leave a Comment