TPM Ismail Sabri Buat Pegumuman Seluruh Negara Akan Masuk Fasa Kedua PPN Buat Ramai Terkejut, Ini kenyataan Dari Beliau

KUALA LUMPUR: Kera.jaan menja.ngkakan peralihan Fasa Satu ke Fasa Dua Pelan Pem.ulihan Negara (PPN) di selu.ruh negara boleh dila.kukan pada awal Ogos ini.

Timbalan Perdana Menteri, yang juga Menteri Kanan Pert.ahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jangkaan itu berdasarkan per.kembangan po.sitif kadar v.aksi.nasi lengkap dua dos yang telah melepasi nilai ambang 10 peratus.

Jelas beliau, neg.eri-negeri lain boleh mengikut jejak Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah dan Sar.awak yang telah pun terlebih dahulu berada di Fasa Dua setelah melepasi nilai ambang ketiga-tiga indik.ator utama yang ditetapkan di bawah PPN.

“Perkemba.ngan ini memberi gambaran bahawa negara berada

di landasan yang betul dalam usaha mencapai imuniti kelompok.

 

“Indikator ini sejajar de.ngan perancangan PPN yang menjangkakan kadar v.aksinasi akan mencapai 10 peratus populasi pada akhir bulan Julai ini,” demikian katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Krite.ria utama untuk me.masuki Fasa 2 adalah k.es harian C0VID 19 di bawah 4,000 kapasiti katil unit r.awatan rapi (ICU) ber.ada pada ta.hap sederhana dan 10 peratus penduduk sudah diberi v.aksin sepenuhnya.

Sedikit info Fasa Kedua merup.akan kesinambungan daripada Fasa Pertama dengan aktiviti sosial dan kawalan pergerakan terus dik.awal dengan ketat.

Semasa Fasa Kedua aktiviti e.konomi akan dibuka secara berperingkat dengan membenarkan kapasiti pekerja sehingga 80% di premis. Pendekatan senarai positif diteruskan iaitu hanya sektor yang tersenarai dibenarkan beroperasi manakala yang tidak tersenarai masih ditutup.

Senarai positif daripada Fasa 1 akan juga diperluaskan semasa Fasa 2 dengan menambahkan beberapa sektor dan aktiviti sosial dan rentas negeri masih tidak dibenarkan.

Penambahan sektor senarai po sitif semasa Fas.a 2 termasuk aktiviti pembuatan seperti simen untuk memastikan kelangsungan pembinaan yang dibenarkan serta aktiviti peruncitan seperti barangan elektronik dan komputer bagi menyokong mereka yang bekerja dari rumah.

Semasa Fasa 2, dengan pend ekatan senarai positif, masih terdapat aktiviti pembuatan, pembinaan, peruncitan dan perkhidmatan yang tidak disenaraikan dan kekal tidak beroperasi seperti pembuatan tekstil dan kedai perabot.

Terdahulu, Ismail Sabri mula tugas TPM

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini memasuki Pejabat Timbalan Perdana Menteri di Perdana Putra, di sini bagi memulakan tugasnya sebagai pemimpin nombor dua dalam pentadbiran kerajaan.

Bersut serba biru, ketibaan Ismail Sabri di perkarangan Kompleks Perdana Putra pada jam 10 pagi disambut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Jamil Rakon.

Ismail Sabri, 61, dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada Rabu lalu selain dikekalkan memegang portfolio Menteri Kanan Pertahanan.

Ismail Sabri mengimbas kad perakam waktu sebelum memasuki pejabatnya di Aras 4 dan kemudian menandatangani Buku Selamat Datang, diikuti bacaan doa yang dipimpin oleh Pegawai Integriti JPM Muhd Redza Ahmad.

Beliau kemudiannya menghadiri Sidang Darurat Majlis Keselamatan Negara (MKN) secara maya bersama Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Putra menempatkan pejabat utama dalam pentadbiran negara seperti Pejabat Perdana Menteri dan Pejabat Ketua Setiausaha Negara.

Sumber: astro via OM/SapSim sohor | HM online / F-uh.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 thought on “TPM Ismail Sabri Buat Pegumuman Seluruh Negara Akan Masuk Fasa Kedua PPN Buat Ramai Terkejut, Ini kenyataan Dari Beliau”

Leave a Comment